Servis turbo kompresora

Turbo kompresor ili turbo punjač (engl. turbocharger) je centrifugalni kompresor koji se nalazi na istoj osovini sa turbinom koju pokreću gasovi iz motora. Svrha turbo punjača je da poveća snagu motora uz uštedu energije i smanjenje štetnig izduvnih gasova. Danas turbo punjači imaju široku primenu i ugrađuju se kako u dizel tako i u benzinske motore.

Pored toga što je Servis Deki već dugi niz godina u samom vrhu popravki i servisiranja komponenti sistema za ubrizgavanje goriva, sada sa istim znanjem i uspehom u našem servisu rešavamo i probleme turbo kompresora. Pre popravke svakog turbo kompresora prethodi detaljna analiza kvara. Na taj način korisniku naših usluga možemo prethodno da predočimo šta je neophodno zameniti od delova i koja je cena popravke, da bi se potom u dogovoru sa njim pristupilo servisiranju turbo kompresora.

Pored originalnih rezervnih delova i stručno osposobljenih radnika, za vrhunsko servisiranje turbo kompresora neophodno je i precizno balansiranje nakon sklapanja, što nam omogućava poslednja generacija balans mašine, svetski poznate marke Schenck.

Kako radi turbokompresor?

Princip rada turbokompresora

  1. Usisavanje svežeg vazduha
  2. Izlaz vazduha iz turbokompresora pod pritiskom
  3. Interkuler – hladnjak komprimovanog vazduha
  4. Usisni ventil – ulaz vazduha u cilindar motora pod pritiskom
  5. Izduvni ventil- izlaz izduvnog gasa iz cilindra motora
  6. Ulaz izduvnog gasa u kućište turbine – pokretač turbokompresora
  7. Izlaz izduvnog gasa

U slučaja kvara na turbo kompresoru slobodno se obratite nama za pomoć. Rado ćemo Vas posavetovati i predložiti rešenje kako da Vašem turbo kompresoru produžite vek trajanja.